De ce se trezesc copiii de 1 an noaptea plângând?

Posted On: Nov 11, 2019

Categories: Probleme de sanatate copii

Author: Gratiela

Sursa foto: familydoctor.org

În momentul în care se naște copilul, orice părinte așteaptă cu mare nerăbdare să treacă primul an. Știm cu toții că este minunat să vedem cum acea ființă ruptă din noi crește și se transformă. Dar la fel de bine știm că este obositor. Nopțile nedormite, crizele de plâns, trezirile frecvente pentru supt… toate fac viața unui părinte de bebeluș aproape imposibilă.

Totuși, ce se întâmplă când copilul a ajuns la 1 an, ai scăpat de puseele regulate de creștere, de colicile infernale și de riscul sindromului de moarte infantilă? De ce se mai trezește bebelușul tău de 1 an noaptea plângând?

Cauze posibile ale trezitului noaptea la bebe de 1 an

La 1 an bebe are nevoie de  11 până la 14 ore de somn în fiecare zi. Dar cred că prea puțini sunt părinții care pot spune că au un bebe de 1 an care să doarmă de la 19 la 9 dimineața. Plus, nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Chiar dacă astăzi doarme 10 ore în timpul nopții, mâine e posibil să se trezească și din oră în oră, fapt ce aduce multă frustrare părinților.

La 1 an, trezirea din timpul nopții este, încă, foarte normală. Totuși, de ce se trezește plângând?

Cei mai mulți psihologi, medici pediatrii și consilieri maternali atribuie acest efect următoarelor cauze:

Cauze fizice: febră, infecție a urechii, nas înfundat, erupție dentară

Sursa foto: momjunction.com

Cele mai comune motive de natură fizică ale unei treziri bruște și în lacrimi la bebe de 1 an au la mijloc o inflamație, o durere. Indiferent că vorbim despre un dințișor care se pregătește să erupă, sau de o otită, durerile sunt mult prea grele pentru un bebeluș. Și pentru că încă nu știe să îți spună ce este în neregulă cu el, singura soluție este să îți arate cât de mult suferă. Plus, să fie trezit din somn cu o durere, nu este foarte distractiv nici pentru el, așa că este normal să plângă cât poate de tare. Din fericire, pentru astfel de cauze, există soluții. Poți folosi suspensiile orale pe bază de paracetamol sau ibuprofen pentru a calma durerea, iar dacă este vorba despre o erupție dentară, poți folosi gelurile gingivale.

Urmărește dacă îți indică vreo zonă dureroasă (dacă își freacă urechile/burtica), verifică dacă poate înghiți ușor sau se enervează când încerci să îi dai sân/formulă/apă. Toate acestea pot fi semne extrem de importante în decodificarea cauzei.

Frici, anxietate, stres

Sursa foto: sheknows.com

Al doilea cel mai comun motiv pentru care bebe de 1 an se trezește noaptea țipând și plin de lacrimi are legătură cu fricile, manifestate sub forma coșmarurilor.

 Deși bebelușii care se trezesc plângând nu pot comunica conținutul viselor care-i sperie, semnul clar de distincție între coșmar și orice altceva este faptul că după un coșmar bebelusul este receptiv tentativelor părinților de a-l linșiti, și de obicei se relaxează repede, dacă este în preajma părinților. În situația în care coșmarurile devin foarte frecvente și persistente, o evaluare clinică ar trebui luată în considerare,întrucât coșmarurile repetate sunt legate, de cele mai multe ori, de evenimente stresante sau traumatice.

Plictiseala: trezirea și dificultatea de a adormi la loc

Sursa foto: parents.com

Bebelușilor de 1 an nu le prea place să stea singuri. Mai ales nu noaptea, în întuneric. Așa că este foarte posibil ca uneori, mai ales dacă au dormit bine pe timpul zilei, să se trezească și pentru că nu pot adormi la loc, să se enerveze. Mulți copii încă de la această vârstă au o nevoie puternică de control, iar imposibilitatea adormirii poate reprezenta o mare sursă de frustrare. Și cum se manifestă bebele tău de 1 an când este frustrat?

Plânge! Nu contează că tu dormi. El nu doarme, și asta este greu de suportat pentru el.

În acest caz, poți rezolva problema obișnuindu-l cu un ritual sănătos de activități premergătoare somnului, care să includă ieșiri la aer curat, multe exerciții și joacă, și să îi reglezi orele de somn din timpul zilei astfel încât trezirile nocturne să fie strict pentru  soluționarea nevoilor fiziologice (schimbat scutec, supt, sete).

Frica de separare: a adormit lângă tine și s-a trezit în miezul nopții în pătuțul lui

Sursa foto: alphamom.com

Un bebe de 1 an care până acum a fost obișnuit să doarmă cu părinții în pat, dar care acum se acomodează cu pătuțul lui poate fi destul de solicitant. Nu este ușor să îți înveți copilul să doarmă singur la nicio vârstă, așa că dacă îl adormi lângă tine și apoi îl așezi în patul lui, nu trebuie să te mire dacă se trezește țipând. El percepe lipsa ta ca pe un abandon. Nu te mai simte, nu se mai simte iubit.

Astfel, dacă acesta este cazul și la tine, ai nevoie de răbdare și multă iubire. Nu abandona ideea de a-l învăța la locul lui, dar nici nu îl neglija. Stai lângă el și asigură-l că este iubit și protejat. Poate nu știe să vorbească, dar îți înțelege tonul vocii.

Un scutec murdar

Sursa foto: parents.com

Chiar dacă a mai crescut, bebele tău încă poartă scutece… și uneori știi prea bine că – mai ales dacă nu ai apucat să îl schimbi înainte să adoarmă, sau dacă a consumat prea multe lichide/fructe – se umple mai mult decât ar trebui. Atât urina, cât mai ales materiile fecale, sunt acide. Mult prea acide pentru pielea unui bebe de 1 an. Așa că dacă se trezește țipând, ar fi bine să verifici să nu fi făcut chiar și puțin, suficient cât să nu emane nici un miros, dar cât să îl opărească. Dacă acesta este cazul, spală-l bine cu apă călduță, lasă-l puțin fără scutec și aplică o cremă protectoare.

Apneea în somn sau blocările temporare de respirație

Sursa foto: cnn.com

Deși bebe are un an și te-ai fi așteptat să scape de riscul de apnee în somn, realitatea este că și după această vârstă încă mai pot apărea blocaje temporare de respirație. Mult mai rar decât înainte de un an, dar asta nu înseamnă că trebuie ignorate.

Apneea în somn la sugari este o tulburare de respirație legată de somn. Aceasta implică reduceri și pauze în respirație. Reducerea parțială a respirației se numește „hipopnee”, iar cea completă „apnee”. În copilărie, frecvența acestor evenimente crește în timpul somnului în stadiul mișcării rapide a ochilor (somnul REM).

Apneea în somn poate fi centrală, obstructivă sau mixtă. Apneea centrală apare atunci când corpul își încetinește capacitatea de lucru sau își încetinește efortul de a respira. Acest lucru rezultă dintr-o problemă la creier sau inimă. Apneea obstructivă apare atunci când țesutul moale din spatele gâtului își încetinește activitatea și blochează căile respiratorii în timpul somnului. Apneea mixtă implică o apnee centrală care este urmată direct de apneea obstructivă.

În principiu aceasta dispare până într-un an, dar dacă totuși mai apar episoade, este bine să faci o vizită medicului, mai ales dacă bebele tău s-a născut prematur și/sau cu probleme pulmonare.

Ce pot face atunci când bebe de 1 an se trezește noaptea plângând?

Sursa foto: romper.com

Nu te grăbi. Dacă plânge în miezul nopții, chiar dacă ți se rupă sufletul, este indicat să aștepți puțin pentru a vedea dacă se liniștește singur sau are, cu adevărat, nevoie de ajutorul tău. Amintește-ți că toți copiii sunt zgomotoși atunci când se trezesc, indiferent de cauză. Așa că nu se întâmplă nimic rău dacă îl lași un minut, două să vezi dacă adoarme la loc.

În cazul în care bebe începe să plângă mai tare, atunci e bine să verifici toate semnele de mai sus. Oferă-i iubire în timp ce îl verifici, dar încearcă să nu vorbești prea mult cu el, până nu identifici exact problema. Dacă bebe s-a trezit din cauza unui coșmar, asigură-l că nu este real și că se află în siguranță. După ce adoarme, poți părăsi camera (dacă doarme în altă cameră). Dacă începe să plângă iar, așteaptă câteva minute înainte de a te întoarce. Repetă de câte ori este nevoie, crescând treptat timpul. Dar, repet, aceasta este în general metoda pe care vrei să o folosești dacă îl înveți să doarmă în pătuțul lui. NU dacă are febră sau respiră greu!

Remedii la îndemână și sfaturi pentru trezirile copilului de 1 an

Sursa foto: todaysparent.com

În primul rând trebuie să ții cont că la această vârstă are nevoie de un program de somn de zi și de noapte, cât mai echilibrat și mai bine stabilit. Cu alte cuvinte, nu este indicat să lași lucrurile la voia întâmplării. Poți face asta, dar rezultatele vor fi atât în detrimentul copilului cât și al tău. Încearcă să stabilești ritualuri care să îl ajute să înțeleagă când a venit momentul de somn și când este momentul de joacă.

De asemenea, asigură-i aer curat permanent, verifică temperatura ambientală să nu fie nici prea mare, nici prea scăzută. În general se recomandă ca în timpul somnului copilul să aibă în cameră între 18 și 22 grade. Totuși, dacă ți se pare prea puțin, încearcă să nu exagerezi și să sari la 25. Prea multă căldură poate fi obositoare pentru somnul bebelușului de 1 an și poate rezulta în treziri bruște și constante.

În cele din urmă, ai grijă să nu se uite la TV înainte de culcare, să nu privească desene sau programe înfricoșătoare în timpul zilei, și nici să nu îi citești povești triste înainte de somn. Toate aceste elemente pot contribui la apariția coșmarurilor. Mai mult, fii atent la reacțiile lui raportate la persoanele cu care intră în contact în timpul zilei, la emoțiile tale, ca mamă (nu uita că încă le poate percepe, dacă aveți o conexiune mai profundă) și încearcă să fii cât mai liniștită.

Starea emoțională a părinților o afectează pe cea a copilului mai mult decât ai crede!

Așadar, multă răbdare și nu ignora semnalele nonverbale ale copilului. Până la acest punct cu siguranță ai început să îi înveți limbajul plânsului. Ascultă-l. Intuiția unui părinte este cea mai la îndemână armă împotriva stărilor nefaste ale bebelușului său.