Somnul bebelușului: Cât doarme un bebe de 2 luni?

Posted On: Dec 2, 2019

Categories: Somn si alimentatie bebelusi

Author: Gratiela

Sursa foto: mamalatinas.com

Somnul bebelușului este o adevărată enigmă, mai ales în primele luni de viață. Iar acest lucru poate trezi foarte multe frustrări părinților sătui de treziri dese, de perioade active pe timpul nopții și de un dezechilibru total. Cum poți scăpa de acest haos? Înțelegând schimbările prin care acesta trece în primul an de viață, precum și ce ai putea face pentru a-l transforma într-un campion la somn.

De câte ore de somn are nevoie un bebe de 2 luni – bazele bioritmului

Conform unui studiu realizat de Institutul American de Sănătate, primele două luni din viața unui bebeluș sunt destul de derutante. În această perioadă, nou-născuții nu reușesc să facă diferența între zi și noapte, întrucât nu și-au dezvoltat încă propriile ritmuri circadiene ale producției de melatonină. Astfel, în primele două săptămâni de viață un copil doarme aproximativ 16-18 ore. De la 2 săptămâni și până la 2 luni bebelușii dorm în medie între 15.5 și 17 ore. Ulterior, timpul de somn va fi redus, bebelușii având la 3 luni nevoie în medie de 15 ore de somn.

Cât doarme un bebe de 2 luni ziua și cât noaptea?

Statisticile sugerează faptul că majoritatea bebelușilor repartizează cele 15,5-17 ore de somn în 8,5-10 ore de noapte și 6-7 ore de zi.

Totuși, nu te îngrijora dacă bebele tău are alt program. Sunt foarte mulți copii care preferă să inverseze intervalele, dormind preponderent ziua și fiind activi noaptea. Dacă acesta este și cazul copilului tău, înainte de a-ți face griji, gândește-te la factorii care ar putea cauza aceasta: cum este programul de somn al casei? Există niște ritualuri pe care le respecți constant și care să ajute copilul să înțeleagă că este momentul somnului de seară (cum ar fi îmbăiatul, plimbarea de seară și chiar explicarea).

De asemenea, nu te îngrijora dacă copilul tău se trezește de foarte multe ori. Chiar dacă doarme 17 ore, este normal ca somnul să se realizeze în reprize.

Sursa foto: mumsgrapevine.co.uk

Fii realist!

Mulți părinți speră că micuțul lor va fi un campion la somn, că va dormi toată ziua, că va pica imediat după băiță… însă nu este așa. Nadav Traeger, directorul spitalului pediatric Westchester Medical Center încurajează părinții să aibă răbdare și să realizeze că bioritmul fiecărui copilaș se formează în timp. Obiceiurile cu privire la somn se modifică extrem de mult de-a lungul timpului, motiv pentru care îngrijorarea nu este indicată.

Creează mediul potrivit!

Sursa foto: msn.com

Pentru ca bebele tău de 2 luni să poată dormi până la 17 ore, este nevoie să îi asiguri un mediu prielnic. Astfel, indiferent că micuțul tău are camera lui, sau doarme cu tine, asigură-te că are un loc relaxant și liniștit, unde să se bucure de aer curat. Ce poți face pentru a îmbunătăți calitatea somnului bebelui tău de 2 luni?

  •  Asigură-te că este curat și uscat înainte de culcare – nu neglija igiena copilului. Chiar dacă doarme mult, are nevoie de scutece curate și de cât mai mult contact cu apa. Șervețelele umede reprezintă o soluție rapidă și eficientă pentru igienizarea copilului, dar medicii recomandă ca la fiecare schimbare de scutec să speli fundulețul copilului cu apă călduță și săpun pentru bebeluși. Acest contact cu apa și aerul relaxează micuțul și îi și oxigenează mai bine pielea, iar acest lucru poate rezulta și într-un somn mai bun;

Sursa foto: bloomingbath.com

  • Aerisește camera copilului de fiecare dată când nu se află în ea… iar dacă el petrece timp preponderent în cameră, atunci poate ar fi bine să faceți un ritual de a ieși, măcar câteva minute, afară. În acest timp poți aerisi. Aerul curat este extraordinar pentru somnul micuțului tău;

  • Lasă jucăriile în camera de joacă: bebele de 2 luni încă nu știe să se joace. Din acest motiv, tot ceea ce noi, ca părinți, punem în jurul lor, nu face decât să le distragă atenția și să îi încarce. La somn, însă, nu are nevoie de foarte multe culori în jur;

Așadar, un bebeluș de 2 luni doarme în medie 15.5-17 ore/zi. Însă, dacă al tău nu se află în grafic, nu te îngrijora. Fiecare om este unic. Foarte multe obiceiuri se vor modifica în timp. Ai încredere!

Copilul tău cât doarme în mod normal? Lasă-ne un comentariu mai jos!