Febra la bebeluși de la dințișori - când apare, cât durează, cum se tratează?

Posted On: Nov 19, 2019

Categories: Probleme de sanatate copii

Author: Gratiela

Nimic nu strică mai tare starea de bine a unui părinte ca febra bebelușului său. Cu toate că starea febrilă reprezintă un motiv de neliniște pentru părinți, este bine de știut totuși că ea reprezintă o formă a organismului de a se lupta cu o inflamație. Așadar, nu întotdeauna trebuie să se intervină. Corpul copilului învață să formeze anticorpi și să se lupte cu factorii externi. Iar când vine vorba despre o erupție dentară, ce trebuie să știi este că aceasta nu provoacă mai mult de o subfebrilitate (maxim 38 grade). În situația în care copilul tău are febră mai mare de atât ai putea face o vizită medicului pediatru, întrucât este posibil ca pe lângă apariția dinților să mai existe și o altă infecție în corp care să necesite tratament.

Totuși, dacă vrei să știi mai multe despre simptomele asociate apariției dinților și despre febra la bebeluși de la dințișori, atunci citește mai departe.

Când apar dințișorii bebelușilor?

Mugurii dentari ai primilor dințișor se formează încă de când copilul se află în burtica mamei. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să te surprindă ori să te îngrijorezi dacă micuțul tău s-a născut deja cu dințișori, sau dacă i-au apărut în primele luni de viață. Chiar dacă se zice că apariția precoce a dinților are o legătură cu rezistența ori calitatea lor, acesta este încă un mit care nu a putut fi confirmat științific de specialiști.

Majoritatea bebelușilor se confruntă cu prima erupție dentară în jurul vârstei de 6 luni. Însă există și copilași care nu sunt vizitați de Zâna Măseluță până la un an. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, iar acest lucru trebuie acceptat ca atare, fără a reprezenta un stres suplimentar pentru părinți. Cu toate acestea, până spre 2-3 ani când copilului îi ies toți dințișorii de lapte, simptome precum salivația excesivă, lipsa somnului, febra sau agitația sunt adesea puse, în mod eronat, pe seama dinților.

De ce eronat?

Pentru că deși s-a promovat ideea conform căreia bebelușii pot face febră când le ies dinții, acesta este în mare parte un mit. Este adevărat că temperatura celor mici va crește ușor, însă nu va depăși o ușoară subfebrilitate.

Apariția dinților și febra la bebeluși

Conform Institutului American de Medicină Dentară, nu există dovezi concrete că ar exista o legătură între apariția dinților și febra la bebeluși. Când dinții sparg gingiile poate apărea o ușoară stare de indispoziție, durere și oboseală. 

Din acest motiv, dacă micuțul tău are mai mult de 38 febră, este posibil ca o altă infecție să îi afecteze organismul. Din acest motiv ar fi recomandat să fiți atenți la alte simptome precum dificultatea la înghițire, refuzul alimentelor, tuse ori frecarea urechilor. Aceste semne ar putea indica existența unei otite, faringite sau laringite care să provoace mai mult disconfort bebelușului decât clasica erupție dentară.

Simptomele erupției dentare la bebeluși

Pentru a putea ști dacă vă confruntați cu apariția unor noi dinți, sau este vorba despre o altă problemă din organism, verifică următoarea listă cu simptome comune, clasice, pe care le au copilașii atunci când le dau dinții. Acestea includ:

 1. Salivație excesivă;

 2. Transpirație;

 3. Erupții cutanate ușoare - vorbim despre o dermatită provocată de transpirație și agitație;

 4. Dureri gingivale;

 5. Lipsa poftei de mâncare;

 6. Probleme cu somnul;

 7. Iritabilitate;

Contrar credinței populare, dinții NU provoacă febră, diaree, iritații de scutec sau secreții nazale.

Febra 39 la bebeluși de la dinți?

Așadar, din câte poți observa, febra 39 la bebeluși NU este provocată de erupția dentară, ci sigur are la bază alte cauze. Cele mai comune sunt:

 1. Viruși;

 2. Infecții bacteriene;

 3. Extenuare de la căldură (copilul „se încinge” sau „sindromul copilului înfofolit”);

 4. Deshidratare;

 5. Insolație;

 6. Dureri de corp;

 7. Slăbiciune după un tratament îndelungat;

 8. Imunizări;

 9. Dereglări ale sistemului imunitar;

Cât durează subfebrilitatea la bebeluși?

Câtă vreme gingia este inflamată, nu este de mirare ca temperatura copilului să crească puțin. Poate sta chiar și o săptămână poziționată în jurul valorii de 37,5 grade Celsius. Totuși, dacă această stare persistă mai mult de o săptămână, este bine să verificați un specialist.

Cum pot calma gingiile dureroase ale bebelușului?

Un bebeluș iritat și îndurerat provoacă multă suferință și compasiune în jur. Din fericire, există remedii extrem de eficiente care te pot ajuta să calmezi durerile micuțului. Astfel, poți încerca:

 1. Frecarea gingiilor

Primul lucru pe care îl puteți face pentru bebe este să îi frecați gingiile fie cu un deget bine curățat înainte (preferabil spălat și dezinfectat), fie cu o lingură mică și răcoroasă (preferabil din silicon), un strat de tifon umed sau „un degetar” (periuță de dinți specială pentru primele luni - primii dințișori)

 1. Folosiți o jucărie specială pentru gingii

Jucăriile din silicon special concepute pentru calmarea durerilor gingivale s-au dovedit a fi extrem de utile în această perioadă. Pune jucăria în frigider pentru a se răcori, însă evită congelatorul! Nu vrei o inflamație în gât! De asemenea, evită acele inele gingivale cu lichid, întrucât acestea se pot rupe/sparge și apoi scurge.

 1. Administrarea medicamentelor pentru durere

Cum adulții tratează durerea cu analgezice, exact la fel îți poți ajuta și copilul. Utilizează suspensie orală pe bază de paracetamol sau ibuprofen conform indicațiilor farmacistului/de pe prospect și nu exagera. Nu da copilului aceste medicamente mai mult de o zi sau două, decât la recomandarea medicului;

 1. Masează gingia cu un gel calmant

În farmacii vei găsi multe geluri. Unii copii reacționează bine la ele, alții nu. Mulți medici recomandă evitarea acestora întrucât acestea conțin benzocaină - un anestezic care se oferă fără rețetă, dar care a fost asociat cu afectarea celulelor sangvine. 

Totuși, ce este cel mai important de reținut este faptul că niciun lucru în exces nu este benefic: nici calmante, nici gelurile ori chiar frecarea gingiilor. Dacă se acționează cu grijă, moderație și înțelegi faptul că este o perioadă mai plină de evenimente, care trebuie îmbrățișată și acceptată ca atare, dacă oferi copilului iubirea și sprijinul emoțional de care are nevoie în această perioadă, faci mai mult decât chiar dacă îi administrezi medicamente.

Așadar, nu există febră 39 la bebeluși de la dinți! Dacă termometrul indică mai mult de 38 grade Celsius, urmărește simptomele ce ar putea să îți indice unde se află infecția și sună pediatrul!

Surse: aidph.org

Surse foto: thebump.com, pinterest.com, familydoctor.org