Roșu în gât la copii: Cauze. Simptome. Tratament

Posted On: Nov 25, 2019

Categories: Probleme de sanatate copii

Author: Gratiela

Pentru majoritatea părinților  schimbările de temperatură aduc foarte multe motive de îngrijorare, mai ales dacă micuții au început grădinița/școala. Acestea sunt momentele în care încep răcelile și apare mult temutul roșu în gât. De ce este atât de temut? Ce să faci pentru a preveni roșu în gât și, mai ales, cum îl tratezi? Citește în continuare și află tot ce ai nevoie să știi despre roșul în gât la copii.

1.Roșul în gât la copii: ce este și cum îl recunoaștem

Ceea ce popular este cunoscut ca „roșu în gât”, reprezintă o inflamare a faringelui, amigdalelor, palatului moale sau a celui dur. Cu toate că această înroșire este tratată ca o boală independentă, ea reprezintă doar un simptom al unei ale afecțiuni. Așadar, roșul în gât poate apărea atât în faringite, laringite, amigdalite, rinofaringite, cât și în bolile virale ale copilăriei, precum roseola infantilum, varicela, rujeola sau oreionul.

În consecință, pentru a putea pune un diagnostic corect și a putea acționa corespunzător este esențial să fii atent la orice simptom care ți-ar putea da mai multe indicații cu privire la starea de sănătate a copilului tău.

1.1.Simptome roșu în gât la copii

Cel mai adesea atunci când spui roșu în gât vorbești despre o faringo-amigdalită, așadar te referi la o inflamare a faringelui și amigdalelor, care determină apariția colorației rozacee a „gâtului”.

Cele mai comune simptome ale roșului în gât la copii sunt:

 • Dificultatea la înghițire – mai ales atunci când faringele este extrem de iritat sau amigdalele sunt  foarte inflamate. În aceste situații este foarte posibil ca micuțul tău să refuze alimentația și să prefere lichidele – mai ales pe acelea călduțe;

 • Înroșirea faringelui și/sau a amigdalelor și uneori chiar a rădăcinei limbii;

 • Încărcarea limbii – mai ales în cazul roșului în gât de cauză bacteriană;

 • Respirație urât mirositoare – atunci când vorbim despre o amigdalită bacteriană, odată cu încărcarea limbii apare și halena. Ea poate fi prezentă atât la adulți cât și în cazul copiilor extrem de mici – inclusiv în cazul celor care încă sunt hrăniți exclusiv la sân!

 • Dureri de urechi – acestea sunt comune mai ales în cazul roșului în gât povorcat de otite. Totuși, atunci când amigdalele sunt extrem de inflamate, este posibil ca durerea și arsura să radieze din gât chiar la nivelul urechilor, a nasului și chiar a ochilor!

 • Dureri de cap – inflamarea gâtului atrage după sine migrene supărătoare, puternice și adesea greu de ignorat;

 • Răgușire / voce modificată – Atunci când inflamația coboară la nivelul laringelui (locul în care se găsesc corzile vocale) apare o modificare în tonalitatea și claritatea vocii. În unele cazuri e poate ca pacienții să ajungă chiar să își piardă temporar vocea.

 • Dispnee  sau dificultatea de a respira – acesta este un simptom destul de comun în cazul amigdalitei;

 • Rinoree – nas înfundat, secreții apoase.

 • Febra și subfebrilitatea – în fond febra este cel mai comun simptom întâlnit în cazul acestei afecțiuni. Febra reprezintă o reacție a organismului la atacurile agenților patogeni externi (bacterii și virusuri).

De multe ori se întâmplă ca febra (pese 38˚C) să fie asociată greșit unei erupții dentare sau altor cauze când, de fapt, cel mai frecvent aceasta indică o inflamare a gâtului.

1.2. Cum să verifici dacă micuțul tău are roșu în gât – examinare orală

Singur că diagnosticul va fi stabilit de medicul specialist ORL, de medicul generalist ori de medicul pediatru. Însă, înainte de a ajunge în cabinet, există câteva moduri în care poți interveni și tu pentru a-i îmbunătăți copilului starea. Așadar, primul lucru pe care îl poți face este examinezi gâtul copilului.

Pentru examinarea orală vei avea nevoie de:

 • O spatulă (poate fi folosită și o coadă de lingură);

 • O lanternă (sau o sursă mai puternică de lumină/o cameră bine luminată);

 

Dacă copilul este mic și nu cooperează, s-ar putea să ai nevoie și de un asistent care să țină cu grijă copilul, fără a-l speria. Este recomandat să îi explici copilului înainte, cu multă dragoste, că vrei să îi vezi gâtul pentru a-l putea ajuta să nu mai doară. Dacă îi arăți iubire și ești într-o stare liniștită, îl vei putea convinge mult mai ușor pe micuț să coopereze.

După ce ai reușit să faci copilul să deschidă gura (sau când ai pe cineva care să asiste), luminează zona faringelui și observă:

 • -Pereții faringelui;

 • -Baza limbii;

 • -Amigdalele.

Ține lingura/spatula în mâna dreaptă și introdu-o cu grijă până în partea superioară a limbii, apăsând ușor spre rădăcină. Ai grijă să nu împingi prea departe, întrucât copilul se poate speria sau îi poți provoca o reacție involuntară de vomisment.

 În mod normal aceste zone sunt colorate în roz pal. Orice înroșire poate reprezenta o inflamație. Dacă ai observat și puncte albe pe amigdale (tonsile), atunci este indicat să mergi la medic pentru a realiza un exudat faringian și a vedea ce bacterii au invadat organismul și la ce antibiotic poate reacționa pozitiv.

Este EXTREM de important să nu te apuci să îi administrezi copilului un antibiotic fără un exudat faringian sau fără ca medicul să fi realizat o examinare. Din păcate în România antibioticele sunt administrate mult prea ușor, fără a ține cont de consecințele extrem de dăunătoare pe termen lung: organismul poate deveni imun la acea tulpină și când corpul este atacat din nou, se poate să nu mai reacționeze. Ca să nu mai vorbim de implicațiile gastrice și intestinale.

 

De asemenea, este recomandat să palpezi ganglionii auriculari. O modificare a acestora oferă informații cu privire la potențiale infecții, mononucleoze, oreion sau rubeolă. De cele mai multe ori, inflamarea unui ganglion reprezintă nimic mai mult decât o reacție de apărare a organismului față de un focar infecțios aflat în apropiere.

1.3.Analize medicale pentru roșu în gât

Pentru confirmare diagnosticului de amigdalită/faringită, precum și pentru a acționa corespunzător se recomandă realizarea unor analize medicale, precum:

 • - Exudatul faringian;

 • - Hemoleucograma;

 • - VSH;

 • - ASLO.

Câtă vreme infecția rămâne superficială sau determină lupta celulelor specializate de la nivelul amigdalelor, roșul în gât nu reprezintă un pericol deosebit pentru organism. Totuși, urmărirea valorilor acestor analize este importantă pentru prevenirea răspândirii infecției la alte organe  prin sânge – cum ar fi la inimă, plămâni sau chiar în sistemul osos.

1.4.Cauze roșu în gât la copii

Întrucât amigdalita este o boală ușor de transmis de la un pacient la altul, este suficient ca un copil din creșă/grădiniță/școală... sau de la locul de joacă, să o aibă, pentru ca micuțul tău să o dobândească.

Așadar, cele mai comune cauze ale roșului în gât sunt:

 •  Infecția bacteriană/virală – cale de transmitere directă (prin aer), sau indirectă (prin obiecte contaminate). Dacă un copil/adult bolnav a strănutat și nu s-a spălat pe mâini, iar apoi a atins clanța, deja poate fi vorba despre un focar de infecție;

 • Vestimentația neadecvată – mai ales în această perioadă de schimbări bruște de temperatură este esențial să îmbraci copilul astfel încât să nici nu transpire, dar să nu îi fie nici frig. Folosește pulovere și hanorace de calitate pentru băiețelul tău respectiv bluze și pulovere de calitate pentru fetița ta. Hainele din materiale sintetice ajută la eliminarea excesului de apă din organism – lucru pe care nu îl vrei pentru copilul tău, întrucât duce la deshidratare. Mai mult, folosește țesături cât mai naturale pentru hainele micuțului tău. Astfel îl vei învăța să aibă grijă de sine și să se bucure de o sănătate ridicată – fără transpirație, dermatite, coșuri.

 • Lichide/alimente reci – în general se recomandă ca temperatura alimentelor să nu fie cu mult diferită de cea a aerului. Același principiu se aplică și la apa de baie. Cu alte cuvinte, contrar credințelor populare, se recomandă ca în sezonul rece băutura să fie călduță (nu fierbinte), în timp ce în sezonul cald aceasta trebuie să fie tot călduță (în niciun caz nu rece). Diferențele prea mari între temperatura alimentelor/băuturilor ingerate și cea a corpului/aerului poate provoca o serie de dezechilibre în organism, printre care și apariția clasicului roșu în gât – mai ales la copii.

 • Alergii  - roșul în gât poate apărea și din cauza unor agenți iritanți. Praful, polenul, părul de animale pot determina apariția excesului de mucus la nivelul nasului, care se acumulează ulterior în faringe și duce la iritarea acestuia.

 • Aerul uscat – dacă în cameră temperatura este prea crescută și umiditatea prea scăzută, atunci este foarte posibil ca respirarea acestui aer să ducă la apariția roșului în gât. Același lucru se întâmplă și când copilul respiră preponderent pe gură (dacă are polipi sa orice congestie nazală sa chiar o modificare a fizionomiei gurii);

 • Poluarea de orice natură – este vorba aici despre orice factori externi care pot dăuna organismului copilului. Fie că micuțul a stat în fum (de țigară/sobă/lemne) sau a stat într-un mediu poluat, este posibil să apară o iritație a gâtului;

 • Efortul laringelui și al faringelui – dacă a strigat/plâns/vorbit prea mult și prea tare, fără prea multe pauze, este normal să fie răgușit și să aibă o durere în gât.

1.5.Când trebuie să mergi neapărat la medic

În general roșul în gât poate fi tratat acasă, mai ales dacă starea generală a copilului este bună (se joacă, vorbește, mănâncă). Dacă, însă, observi dificultăți la respirație, dificultăți de vorbire, o febră peste 38,5˚C, dureri puternice de cap, salivație excesivă, amorțeală, dureri severe la înghițire și plâns excesiv, atunci este indicat să nu mai stai pe gânduri, să îmbraci copilul corespunzător și să îl duci la medic.

Să nu scoți copilul cu roșu în gât afară din casă fără o geacă potrivită vremii de afară.

1.6.Cât durează roșul în gât la copii?

Roșul în gât reprezintă un simptom. Drept urmare, acesta poate dura de la o zi, la câteva săptămâni – dacă infecția nu este tratată. În general oamenii au tendința de a oferi un tratament pur simptomatic, ignorând cauza.

Realitatea este că dacă vrei cu adevărat să ai un copil sănătos (pe termen lung) este bine să acționezi direct asupra cauzei și să urmărești soluționarea simptomelor. Din acest motiv este indicat să mergi la medic dacă observi că inflamația nu dispare după 3-5 zile de tratament acasă.

2.Tratament roșu în gât la copii

2.1.Antibiotic pentru roșu în gât la copii

Antibioticul este introdus în tratamentul roșului în gât la copii DOAR la recomandarea medicului. Chiar și așa este foarte important ca acesta să fie administrat în urma unui exudat sau dacă există un istoric al copilului cu respectivul antibiotic. În niciun caz să nu administrezi copilului tău un antibiotic care a funcționat la un alt copil, numai pentru că nu are ce să se întâmple.

Realitatea este că administrarea haotică a antibioticelor conduce la întărirea factorilor patogeni.

Mai mult, antibioticele atacă flora bacteriană a copilului. Așadar dacă medicul a recomandat administrarea unui antibiotic, este obligatoriu ca la 6 ore înainte și după doză să administrezi un probiotic! Probioticele și antibioticele NU se combină (adică nu se administrează simultan fiindcă antibioticul va anula acțiunea probioticului), însă nici nu se vor oferi antibiotice fără probiotice.

De asemenea, este important ca atunci când dai antibiotice micuțului tău să respecți întocmai indicațiile medicului. Cu alte cuvinte, dacă acesta a recomandat o doză la 12 ore, timp de 6  zile, respectă întocmai atât intervalul orar, cât și durata tratamentului.

Cu toate că vei vedea progrese după primele zile, un tratament cu antibiotice NU se va întrerupe, chiar dacă micuțul se simte mai bine. Dacă tu te gândești că a luat destul și e deja mai bine, riști să întărești bacteria și să o faci să nu mai reacționeze în viitor la antibiotice.

Mai mult, nu se administrează antibiotice pentru viroze! Foarte multe persoane au credința greșită că totul trece cu un antibiotic. Realitatea este că multe din cauzele apariției roșului în gât la copii sunt de natură fizică (vorbit excesiv/țipat/alergat cu gurița deschisă) sau virală. Cu toate acestea foarte des părinții trec direct la antibiotic (de multe ori, surprinzător, chiar la recomandarea medicului, FĂRĂ a realiza un exudat faringian în prealabil). O astfel de acțiune este total greșită și poate avea efecte nefaste asupra organismului copilului.

În consecință, NU îi da copilului tău antibiotice pentru roșu în gât decât dacă:

- A făcut un exudat faringian și s-a descoperit antibioticul potrivit;

- Are puncte albe pe amigdale;

- Medicul a recomandat aceasta în baza unui control complet.

2.2.Roșu în gât la copii – tratament naturist

Atunci când copilul are roșu în gât vei vrea să tratezi atât simptomele (febră, durere, dificultate la înghițire) cât și cauzele (infecție virală/bacteriană/inflamație de la suprasolicitare). În acest sens, cel mai important este să te asiguri că micuțul este hidratat corespunzător, are de partea sa aliați de nădejde (precum vitamina C și propolisul) și își ia aportul de fibre, proteine și carbohidrați de care are nevoie.

Ceaiuri recomandate la roșu în gât:

 1. Mușețel;

 2. Gălbenele;

 3. Tei;

 4. Pătlagină  - mai ales dacă iritația este însoțită și de tuse;

 5. Podbal – indicat și pentru tuse, dar nu îi da mai mult de o cană/zi întrucât excesul poate afecta ficatul;

 6. Nalbă – acest ceai este foarte bun atunci când usturimea din gât este însoțită de tuse, secreții și infecții bacteriene. Se poate face și gargară cu el. Are efect calmant;

 7. Echinaceea.

 8. Propolisul

 9. Mierea: are un rol foarte important în lupta cu roșul în gât. Ea contribuie la fluidizarea secrețiilor și reduce inflamația. Îi poți da micuțului câte o linguriță de miere naturală simplă, de 3 ori/zi, sau o poți pune în ceai, alături de lămâie (care calmează durerea și iritația de la nivelul gâtului).

 10. Usturoiul - Această legumă are proprietăți incredibile pentru sistemul imunitar. Indiferent de natura roșului în gât, usturoiul va acționa pentru a distruge germenii. Poate fi consumat crud sau fiert (deși își pierde din proprietăți). Dacă îi plac cartofii cu usturoi, poate fi o ocazie bună să îi faci!

 11. Salvia – gargară

În perioada răcelilor și a afecțiunilor căilor respiratorii este indicat să înlocuiești zahărul din ceai cu mierea și propolisul. Mai mult, există în comerț bomboane din miere cu propolis care pot fi administrate copiilor imediat ce învață să mestece înainte de a înghiți (după 3-4 ani).

De asemenea, se pot utiliza picături de propolis. Acestea au un puternic efect antibacterian, antiviral, anestezic, antiinflamator și cicatrizant.

Un alt remediu naturist pentru durerile în gât îl reprezintă gargara cu salvie. Această plantă are uleiuri volatile care vindecă mucoasa. O linguriță de salvie lăsată la infuzat câteva minute într-o cană de apă poate fi extrem de benefică. Totuși, ai grijă la gargară dacă piticul tău încă nu știe să scuipe.

2.3.Leacuri băbești pentru roșu în gât la copii

Îți amintești când erai copil și aveai roșu în gât? Mama/bunica te înfofolea, îți punea usturoi și cartofi la gat, ceapă pe frunte, te dădea cu oțet și aproape că îți trecea boala numai de la miros.

Sarea pentru durere în gât și febră

Bătrânii susțineau că dacă încingi niște sare pe plită și apoi o pui într-o batistă pe care o legi la gât, aceasta va trage toată inflamația și va ajuta la reducerea febrei și a durerii;

Comprese cu oțet/spirt

Atenție! Pediatrii nu recomandă utilizarea compreselor cu oțet/spirt la copiii foarte mici, decât dacă acestea sunt diluate în apă călduță. De asemenea, aveți grijă la natura febrei. Dacă extremitățile sunt reci (palme, tălpi) este indicat ca înainte de aplicarea șosetelor cu oțet să îi masezi bine tălpile pentru a pune sângele în mișcare. Apoi acoperită complet copilul și urmărește evoluția temperaturii.

Șodoul de ou

Pentru durerile în gât bătrânii foloseau un ou, niște lapte fierbinte și o linguriță de miere, pe care le amestecau bine în vasul în care este fiert laptele, urmând să le dea apoi copiilor. Este un leac băbesc extrem de benefic. Pe de-o parte unge gâtul,  ameliorând din durere și, pe de altă parte hidratează și hrănește organismul. Este o sursă bogată de calciu, vitamine și energie!

Cartofi rași cu spirt

Se dau pe răzătoare doi cartofi  frumoși, se așează pe o batistă (un fular), după care se toarnă spirt. Apoi se prinde ca un colier în jurul gâtului.

3. Primul ajutor pentru roșu în gât  la copii

Te întrebi care este primul lucru pe care să îl faci atunci când suspectezi că micuțul tău ar avea roșu în gât? În primul rând urmărește pașii de mai sus și asigură-te că iritabilitatea se datorează acestui fapt. Apoi vezi mai departe cum să acorzi primul ajutor în caz de roșu în gât:

3.1.Roșu în gât la sugari

În cazul sugarilor este cel mai greu de identificat roșul în gât. Totuși, atunci când copilul plânge, este iritat, își freacă ochișorii și urechile și, adesea, refuză sânul sau, dimpotrivă, stă prea mult la sân, atunci este foarte indicat să îi deschizi gurița și să verifici dacă nu cumva are roșu în gât.

În acest caz, primul lucru pe care să îl faci (cât aștepți pentru a merge la medic) este să te asiguri că bebe este bine. Și poți face aceasta păstrându-ți calmul și vorbindu-i cu multă grijă. Apoi, dacă nu este alăptat exclusiv la sân, atunci poți face un ceai de mușețel pe care să i-l da călduț. Dacă este alăptat, atunci nu îi refuza dorința de a suge.

Administrează-i o doză de antitermic (ce ai pe bază de paracetamol/ibuprofen) conform recomandărilor din prospect (ținând cont de greutatea și vârsta copilului) și încearcă să obții o programare cât mai repede la medic. Asigură-te că bebe se hrănește și consumă suficiente lichide pentru a nu se deshidrata.

3.2. Roșu în gât la copii de 1 an

Deja de la 1 an se poate administra și mierea. Așadar, ce poți face este să îi dai lăpticul sau ceaiul cu miere, să urmărești starea generală de sănătate și să ai grijă să nu se deshidrateze.

De asemenea, pentru roșu în gât și nas înfundat îi poți face aerosoli cu ser fiziologic de 2 ori pe zi. Nu uita să îi asiguri o alimentație echilibrată.

3.3. Roșu în gât la copii de 2 ani

La 2 ani deja a căpătat ceva mai multă imunitate, dar totuși este un moment destul de critic, mai ales dacă acum l-ai dus pentru prima dată la grădiniță sau l-ai integrat într-un colectiv. Reia pașii de la toate vârstele și asigură-te că micuțul tău își păstrează energia. Acum este mai predispus la transpirații, așa că stai pe aproape și nu-l lăsa să stea ud.

3.4. Roșu în gât la copii de 3 ani

De la 3 ani poți discuta ceva mai bine cu el și este posibil să îl poți convinge și să își păstreze cartofii rași la gât. Totuși, ai grijă la spirt să fie diluat și nu aborda această tactică decât dacă nu ai nimic altceva la îndemână. La 3 ani poți interveni cu antitermice fără griji, și poți să îi dai și pastile de vitamina C pentru copii, în completare la un regim alimentar cât mai bogat în vitamine.

3.5. Roșu în gât la copii de 4-7 ani

Acum ai deja un copil înțelegător. Discutați și stabiliți împreună meniul (fă-i o supă de pui, dar integrează-l în proces, pentru a-și lua mintea de la durere). Lasă-l să aleagă dacă va fi cu găluști sau fără, cu sau fără fidea, șamd.

În tratamentul roșului în gât la copii este mult mai importantă atitudinea decât orice altceva. Dacă înțelegi că este o afecțiune comună dar care necesită îngrijire specială, atunci urmând indicațiile din acest articol te poți descurca foarte bine și acasă! Ai grijă la febră și rezistă tentației de a introduce prematur antibioticele în program!

Referințe: 

 1. Crin Marcean, Vladimir Manta Mihăilescu, Pediatrie și puericultură. Îndreptar pentru asistenți medicali, Ed. Medicală, 2019.

 2. Ursula Stănescu, Plante medicinale de la A la Z, Ed. Hexagon, 2018.

Sursa foto: unosantafe.com.ar, saluddaria.com, paediatricgastrologistperth.com.au, pinterest.com