Tusea la copii: cauze, simptome, tratament + 5 remedii naturiste la îndemână

Posted On: Dec 9, 2019

Categories: Probleme de sanatate copii

Author: Gratiela

Sursa foto: familydoctor.org

Nimic nu dă mai tare peste cap un părinte ca momentul în care copilul său se îmbolnăvește. Chiar și o banală tuse poate fi un motiv de îngrijorare adesea. Așadar, citește mai departe pentru a afla ce spune tusea copilului tău, care ar putea fi consecințele acesteia și cum să o tratezi.

1.Ce este tusea?

Din punct de vedere medical tusea reprezintă un act reflex care contribuie la curățarea căilor respiratorii. Indiferent că există secreții sau că au fost aspirate corpuri străine (particule de polen, praf), rolul său este de a ajuta la redobândirea stării de sănătate a organismului.

De asemenea, în cazul copiilor, tusea reprezintă cea mai frecventă cauză de îngrijorare în rândul părinților, aceasta determinând cel mai adesea prezentarea cu micuțul la medic.

Sursa foto: everymum.ie

2.Cauzele apariției tusei la copii

2.1. Viroza respiratorie

Cea mai frecventă cauză de apariție a tusei la copii o reprezintă viroza respiratorie (manifestată ca răceală sau gripă). Ea este însoțită în cele mai multe cazuri de febră, rinoree (secreție apoasă la nivelul nasului), inflamare a faringelui și amigdalelor (roșu în gât) și implicit de inflamarea mucoasei nazale, dureri în gât și adenopatie cervicală (mărirea ganglionilor în zona laterală a gâtului).

2.2. Bronșiolita

Bronșiolita este o infecție a căilor mici ale aparatului respirator (respectiv a bronhiilor). În momentul în care acestea se inflamează și se umplu cu mucus, respirația este îngreunată, iar tusea apare ca un mecanism reflex de eliminare a mucusului.

Cea mai comună cauză pentru apariția bronșiolitei o reprezintă contactarea virusului RSV. Acest lucru se întâmplă mai ales iarna și primăvara și are o incidență crescută în rândul copiilor incluși în colectivitate (creșă, grădiniță).

2.3. Crupul

Crupul sau laringotraheobronșita reprezintă o infectare cu bacteria pertusis care poate apărea mai ales în cazul copiilor nevaccinați. Această afecțiune este caracterizată de inflamarea și chiar blocarea căilor respiratorii. Se manifestă printr-o tuse violentă, însoțită adesea de vărsături, apnee (oprirea respirației), învinețirea buzelor. Ea reprezintă o urgență medicală, motiv pentru care este obligatoriu să vă prezentați cât mai repede cu el la spital.

2.4.Astmul bronșic

Cei mai mulți copii mici care tușesc în mod cronic dezvoltă astm bronșic. Acesta se manifestă prin episoade intermitente de tuse preponderent atunci când se joacă sau fac orice efort fizic, sau când intră în contact cu animiți alergeni sau chiar când se schimbă vremea.

2.5. Pneumonia

Pneumonia poate fi bacteriană, virală sau atipică. În cazul celei bacteriene, copilul prezintă febră, dureri în piept, dificultăți de respirație și nu de puține ori are dureri de burtică și chiar vomită. Aspectul general al micuțului este deteriorat. Cu alte cuvinte „se citește pe fața lui că este bolnav”. În acest caz este necesară o radiografie pulmonară pentru confirmarea diagnosticului.

În ce privește pneumonia virală, copilul prezintă febră, respirație șuierătoare, tuse sacadată sau paroxistică și o posibilă creștere a ritmului respirației.

În final, pneumonia atipică poate fi datorată unei infecții cu Chlamydia și are un debut progresiv. De la dureri de cap, dureri musculare, de urechi și în gât, până la stare generală alterată, rinită, respirație șuierătoare și o tuse persistentă și ascuțită. În acest caz se recomandă realizarea unei radiografii pulmonare precum și recoltarea analizelor de sânge pentru testarea proteinei C reactive.

2.6. Epiglotita

Atunci când apare tusea la copii însoțită de salivație excesivă, iritabilitate, febră mare și anxietate, este recomandat să fie văzut un medic în vederea stabilirii diagnosticului de epiglotită. Aceasta implică examinarea cu laringoscopie directă.

2.7. Aspirația unui corp străin

Cea mai periculoasă perioadă în acest sens este între 6 luni și 6 ani. Atunci când copilul aspiră un corp străin tusea apare brusc și poate fi sau nu însoțită de senzația de sufocare.

3. Tipuri de tuse la copii

3.1.Tusea productivă

Acest tip de tuse este prezent în cazul copiilor mai ales atunci când se dezvoltă o boală bronșică sau pulmonară. Tusea productivă la copii poate fi cunoscută după sunetul grav pe care îl scoate micuțul atunci când tușește, precum și după cantitatea mare de secreții cu care cel mai adesea se îneacă (sau pe care le vomită). În situația în care este însoțită și de febră, se recomandă investigarea și tratarea corespunzătoare.

3.2.Tusea șuierătoare

Copiii care prezintă o formă de tuse șuierătoare suferă de o inflamație a căilor respiratorii. Cel mai adesea cauzele sunt virale și/sau alergice. Prima suspiciune este bronșiolita. Și în acest caz se recomandă consultarea unui specialist, mai ales dacă apare și febra.

3.3.Tusea lătrătoare

În cazul unei laringite acute, atunci când copilul este răgușit și din piept la inspirație se aude un zgomot profund, apare acea tuse numită „lătrătoare”. Ce trebuie să știi este că aceasta reprezintă o urgență medicală și nu trebuie ignorată, mai ales când copilul este foarte mic.

3.4.Tusea la copii noaptea (tusea la copii în timpul somnului)

Tusea la copii din timpul somnului poate avea mai multe cauze. Cele mai comune sunt: rinitele, sinuzitele și adenoiditele hipertrofice (adică vegetațiile adenoide). Totuși, copiii mai pot tuși noaptea și în situația în care dorm într-o poziție care le obturează căile respiratorii, sau atunci când au mucozități care se scurg din nas în gât.

De asemenea, tusea din somn poate fi cauzată de un reflux gastro-esofagian, care duce la iritarea mucoasei esofagului. Nu în ultimul rând, tusea nocturnă poate fi cauzată de astmul bronșic alergic.

3.5.Tusea uscată

Majoritatea copiilor care prezintă tuse uscată (fără secreții) sunt diagnosticați cu alergii. Totuși, aceasta este prezentă și în cazul faringitelor virale sau a infecțiilor cu ciuperci (mai ales dacă prezintă și usturime la înghițire, mâncărimi și disconfort).

4. Tusea la copii fără alte simptome

De multe ori apar capcane de diagnostic în care un copil tușește fără a avea niciun alt simptom. În acest caz el este dus continuu la medic, dar niciun tratament nu își face efectul. O posibilă cauză poate fi de origine neurovegetativă (tuse pe fond nervos) și poate fi declanșată de stres, hipersensibilitate, sau chiar de o rezistență foarte redusă la efort.

4.1.Tusea la copii fără febră

În cazul tusei alergice febra nu este întâlnită. De asemenea, unii medici sugerează faptul că o tuse insistentă, fără febră, poate fi semnul unei bronșite (simple sau obstructive), cauzată de un virus. Aceasta nu necesită administrarea antibioticelor.

4.2.Tusea la copii după răceală

După o răceală puternică mulți copii mai prezintă și o lună întreagă tuse. Este un lucru relativ normal, mai ales dacă aceasta este iritativă. Dacă mucoasele căilor respiratorii au fost iritate/afectate, copilul poate rămâne o perioadă îndelungată după răceală cu tuse. Acesta nu este neapărat un motiv de îngrijorare.

5. Tusea la copiii mici

5.1. Tusea la copiii nou născuți

În cazul copiilor nou născuți este important să fie examinate și evaluate din timp absolut orice fel de simptome. Tusea poate fi cauzată, precum ai observat, de multe cauze. Dacă pentru un organism matur lupta cu un agent patogen este mai ușoară, în cazul bebelușilor ea poate fi chiar de viață și de moarte. Din acest motiv este important ca mai ales în cazul copiilor nou născuți să se acorde o atenție deosebită oricăror simptome care ar putea indica prezența unei afecțiuni.

Mai mult, dacă tusea copilului nou născut este productivă, și însoțită de febră, este recomandată realizarea unor aspirații de către personalul medical, precum și administrarea medicamentelor. Totuși, nu încerca să tratezi bebelușul acasă până ce nu este văzut de un medic pediatru sau de familie.

5.2. Tusea la copiii de 1 an

Cu toate că în cazul copiilor de 1 an sistemul imunitar este mai puternic și mai bine dezvoltat decât la naștere, tusea poate  fi un simptom care să necesite o atenție deosebită. Din acest motiv, este recomandat să urmărești starea generală a copilului, precum și recurența simptomatologiei și, dacă ai orice motiv de îngrijorare, să apelezi la un specialist.

Sursa foto: wisegeek.com

5.3. Tusea la copiii de 2 ani

Dacă micuțul a fost introdus în colectivitate (creșă, grădiniță) atunci este foarte posibil să fi intrat în contact cu diverși agenți patogeni care să provoace infecții ale căilor respiratorii. Totuși, aceasta este perioada în care copilul își dezvoltă cel mai mult sistemul imunitar, așa că este bine să supraveghezi simptomele, să consulți un medic dacă tusea copilului de 2 ani îți dă motive de îngrijorare, dar să încerci, pe cât posibil, să îți păstrezi calmul. Copiii sunt foarte receptivi la stările părinților și adesea pot fi afectați de acestea, fapt ce ar duce chiar la o complicare a tusei (pe fondul agitației).

6. Tusea la copii – tratament

Tratamentul tusei în cazul copiilor constă în primul rând în descoperirea afecțiunii de bază. NU se vor administra antibiotice fără realizarea unui exudat faringian cu antibiogramă. Mulți părinți se grăbesc să utilizeze antibiotice recomandate altui copil cu simptomatologie similară, copilului propriu. Această practică este extrem de dăunătoare și poate pune în pericol chiar imunitatea pe termen lung și sănătatea copilului.

În cazul infecțiilor virale se recomandă intervenția cu oxigen sau medicamente bronhodilatatoare.

7.Remedii naturiste pentru tuse în cazul copiilor

 

Sursa foto: medicalnewstoday.com

7.1. Picăturile nazale pe bază de ser fiziologic

Aceste picături pot fi cumpărate de la farmacii și fără rețetă și pot fi extrem de eficiente. De asemenea, acele spray-uri cu apă de mare se pot dovedi extrem de eficiente.

În situația în care copilul nu este receptiv la ele și îți este imposibil să i le administrezi, atunci i-ai putea face aerosoli cu ser fiziologic sau chiar o baie caldă în care se adaugă sare. Aceasta are rolul de a curăța cornetele nazale și a înmuia mucusul.

7.2. Mierea

Mierea poate fi un remediu foarte bun pentru tusea copiilor. Ea poate vindeca un gât inflamat și are și proprietăți antibacteriene. Totuși, mierea nu este indicată în cazul copiilor sub 1 ani datorită riscului de botulism.

De asemenea, poți pune miere în ceai sau în apă călduță. Astfel împuști doi iepuri dintr-o lovitură: lupți și cu microbul și îl ajuți și pe copil să se hidrateze!

7.3.Ceaiul de mentă

Cu toate că este cunoscut pentru acțiunile benefice pe care le are asupra afecțiunilor intestinelor și stomacului, ceaiul de mentă (mai ales îndulcit cu miere) contribuie la decongestionarea căilor respiratorii și la fluidizarea mucusului. De asemenea, dat fiind gustul său aromat, majoritatea copiilor îl consumă fără probleme.

7.4.Siropul de pătlagină

Siropul de pătlagină din comerț sau preparat în casă reprezintă un remediu naturist pentru tusea copiilor de peste 1 an. Este recomandat mai ales în cazul bronșitei și laringitei, datorită proprietăților sale antitusive, expectorante și antibiotice.

7.5.Ceaiul de tei

Un alt ceai pe gustul copiilor, cu efect antispastic și antiinflamator, benefic în calmarea tusei este ceaiul de tei. Și acesta poate fi îndulcit cu miere și consumat până la 3 căni/zi.