Cearcănele la copii: cauze, riscuri medicale + când este cazul să te alarmezi

Posted On: Jan 27, 2020

Categories: Probleme de sanatate copii

Author: Gratiela

Cearcănele la copii: cauze, riscuri medicale + când este cazul să te alarmezi

Sursa foto: stylesatlife.com

Cearcănele reprezintă o hiperpigmentare (colorare puternică) a pielii de la nivelul pleoapelor (superioară și inferioară). Dacă ai observat apariția subită a cearcănelor la copilul tău, atunci citește în continuare acest material pentru a afla care sunt potențialele cauze, care sunt riscurile la care se poate supune, precum și cum să scapi de ele! 

 1. Cauzele apariției cearcănelor la copii

Conform specialiștilor, principalele cauze de apariție a cearcănelor la copii sunt:

 • Alergiile;

 • Stresul;

 • Congestia nazală;

 • Răceala;

 • Factorul ereditar;

 • Expunerea prelungită la soare;

 • Deficiența de fier;

 • Deshidratarea;

 • Afecțiunile dermatologice;

 • Dermatita de contact;

 • Lipsa somnului;

 • Plânsul prelungit;

 • Eczema;

 • Neuroblastomul.

 1. Cum se manifestă cearcănele la copii?

Este cunoscut faptul că pielea pleoapelor este mult mai subțire decât restul pielii feței. Din acest motiv ea prezintă o sensibilitate mult mai mare. În acest fel, aceasta poate sugera mult mai ușor dacă în corp apare vreo modificare importantă. 

Cearcănele se manifestă sub forma unei depigmentări sau, dimpotrivă, a unei hiperpigmentări (înnegriri) a zonei pleoapelor (atât a celor inferioare, cât și a celor superioare). 

 1. Care sunt riscurile medicale ale cearcănelor la copii?

În general cearcănele sunt asociate lipsei somnului, însă atunci când sunt prezente pe o perioadă prelungită de timp (mai ales la copii) ele pot indica prezența unor afecțiuni destul de grave. 

Cearcănele ereditare (moștenite de la părinți sau bunici) nu prezintă un motiv de alarmare. Ele apar de regulă din cauza unei circulații deficitare. În acest sens, excesul de melatonină în cazul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare poate determina apariția unor cearcăne mari, închise la culoare.

Sursa foto: findingcoopersvoice.com

Totuși, în funcție de culoarea lor, cearcănele pot semnala tulburări importante precum anemia feriprivă, stresul prelungit, existența unor probleme renale sau chiar a unor afecțiuni pulmonare. 

Sursa foto: kudica.ro

 1. Cearcănele la copii: recomandări

În momentul în care observi apariția cearcănelor la copilul tău este cel mai bine să urmărești evoluția acestora. Într-o primă etapă nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. Totuși, este bine de observat dacă odată cu acestea copilul mai prezintă și alte simptome care ar putea de indicații cu privire la adevărata cauză a acestora.

Dacă apariția cearcănelor corespunde unui moment stresant, sau unei îmbolnăviri (viroze, gripe) este preferabil să asiguri o bună hidratare a copilului și să vezi în ce măsură intensitatea acestora se păstrează ori se diminuează odată cu dispariția simptomelor bolii.

De asemenea, în situația în care se suspectează existența unei afecțiuni de orice tip, sau dacă prezența acestora se prelungește ori dacă pigmentarea nu se reduce după câteva săptămâni, este recomandat să duci copilul la un medic pentru a stabili care sunt analizele medicale cele mai potrivite istoricului acestuia. 

 1. La ce tip de doctor să te duci atunci când copilului tău îi apar cearcăne?

Fiind în principal o problemă cosmetică, cel mai indicat este să duci copilul la un dermatolog. Totuși, dacă îți este mai la îndemână poți merge cu piticul la medicul de familie. Acesta îi cunoaște istoricul medical și poate recomanda realizarea unor analize medicale corespunzătoare. 

Sursa foto: wset.com

 1. Când este cazul să te alarmezi cu privire la cearcănele copilului tău?

Studiile medicale sugerează faptul că principala cauză a apariției cearcănelor la copii este reprezentată de stres. Cel mai adesea copii fac cearcăne în momentul în care simt o tensiune în familie (indiferent că este vorba despre separarea părinților, sau de fobii care se dezvoltă). 

Din acest motiv, înainte de a te grăbi să consideri că micuțul tău este fericit și doar e obosit, încearcă să îl observi mai des. Urmărește reacțiile sale, vezi dacă este înclinat spre anxietate și fobii. 

Astfel, dacă observi că apariția acestor pungi negre corespunde unui moment stresant din viața ta sau a lui, este bine să duci copilul la un psiholog și să încerci să îi oferi cât mai mult sprijin. Chiar dacă tu ești o fire puternică, este foarte posibil ca puiul tău să fie hipersensibil. Din acest motiv este indicat să te gândești de două ori înainte de a-l presa să fie mai bun, să facă mai mult sau să rămână într-un loc care îi provoacă disconfort.

De asemenea, este important să observi dacă există semne de deshidratare (buze uscate, febră ridicată). În acest caz este obligatoriu să intervii cu săruri de rehidratare și cât mai multe lichide.

Nu în ultimul rând, dacă apar decolorări ale pielii sau observi că pleoapele se umflă doar în cazul unui ochi, este important să duci copilul la medic. 

 1. Tratamentul cearcănelor la copii

În primul rând, pentru a putea trata cearcănele este importantă determinarea cauzei apariției acestora. 

Astfel, dacă există o afecțiune medicală (renală sau pulmonară) cel mai bine este să urmezi tratamentul indicat de specialist. Dacă, însă, acestea sunt strict dermatologice, le poți trata printr-o serie de remedii naturiste.

7.1. Remedii naturiste pentru cearcăne la copii

Și în cazul copiilor plantele pot avea efecte benefice. În acest sens, pentru tratamentul naturist al cearcănelor se recomandă:

 • Uleiul de cocos: acesta este extrem de hrănitor și de plăcut. Poți pune câteva picături pe buricele degetelor și să aplici prin masaj pe zonele afectate. Lași 1-2 ore, apoi speli copilul pe față. Pentru reducerea cearcănelor se recomandă aplicarea acestui ulei de două ori pe săptămână;

 • Suc de lămâie: având un conținut bogat în vitamina C, sucul de lămâie contribuie la îndepărtarea cearcănelor și stimulează producția de colagen. Acesta poate fi utilizat atât intern (un pahar de suc de lămâie/zi), cât și extern: se înmoaie un disc demachiant în suc proaspăt de lămâie și se aplică pe zonele afectate. După 10 minute se îndepărtează discurile și se clătește. Este important ca tratamentul să se realizeze în fiecare zi, timp de minim două săptămâni;

 • Uleiul de migdale dulci: acesta se aplică prin mișcări circulare pe cearcăne, înainte de culcare. Dimineața se clătește. Uleiul de migdale dulci hidratează în profunzime și ajută la regenerarea tenului obosit. Se aplică zilnic, până la dispariția cearcănelor.

7.2. Reguli pentru prevenirea cearcănelor la copii

Dacă tu ai cearcăne ereditare și îți este frică de faptul că piticul tău le-ar putea moșteni, atunci există o serie de sfaturi pe care le poți urma pentru a împiedica pe cât posibil apariția acestora:

 • Asigură-i hidratarea corespunzătoare (2 l de apă/zi) pentru a preveni deshidratarea;

 • Realizează-i un program de somn pe care să îl respectați. În cazul cearcănelor somnul este esențial, iar un ritual cu ore fixe de somn asigură și secreția optimă de melatonină;

 • Învață-l ca după fiecare 30 minute petrecute în fața calculatorului, a televizorului sau a tabletei să facă pauze pentru a odihni ochii;

 • Scade consumul de alimente sau suplimente bogate în vitamina A;

 • Nu îl lăsa să consume prea multe dulciuri;

 • Redu consumul de sare.